Συνταγές

Κατσικάκι κοκκινιστό με λαζάνια Ντόκου

Υλικά:

-500 γρ. παραδοσιακά λαζάνια Ντόκου

-2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

-1 κιλό κατσικάκι γάλακτος κομμένο σε μερίδες

-1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε κύβους
-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
-1 κονσέρβα ντοματάκι κονκασέ
-1 κουταλιά της σούπας πελτέ
-½ κουταλάκι
-Ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα
-Αλάτι-πιπέρι

-Τριμμένη μυζήθρα


Εκτέλεση:


Βράζουμε τα λαζάνια σε άφθονο αλατισμένο νερό με 2 σταγόνες λάδι για 7-8 λεπτά και τα σουρώνουμε. Βάζουμε το βούτυρο να κάψει στην κατσαρόλα, ρίχνουμε μέσα τις χυλοπίτες και ανακατεύουμε καλά.

Πλένουμε το κατσικάκι και βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί σε μία μεγάλη κατσαρόλα. Τσιγαρίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε έως ότου πάρουν χρώμα. 


Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα ντοματίνια, και τον πελτέ διαλυμένο σε 1 ποτήρι νερό. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη και βραστό νερό έως ότου σκεπαστεί το φαγητό. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει έως ότου μείνει το κατσικάκι με τη σάλτσα του.


Σερβίρουμε το φαγητό πάνω από τα λαζάνια με τριμμένη μυζήθρα.



Πολύχρωμη σαλάτα με βίδες Ντόκου


Υλικά:


-1/2 κιλό παραδοσιακές βίδες Ντόκου


-10 φέτες ζαμπόν καπνιστό ψιλοκομμένα σε κύβους

-250γρ τυρί γραβιέρα ψιλοκομμένη σε κύβους
-1 αγγουράκι ψιλοκομμένο σε κύβους, από το οποίο έχουμε αφαιρέσει τους σπόρους
-1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη σε κύβους
-1 ντομάτα ψιλοκομμένη σε κύβους, από την οποία έχουμε αφαιρέσει τους σπόρους
-350γρ. μαγιονέζα
-1 κουταλιά της σούπας ξύδι
-2 κουταλιές λάδι

Εκτέλεση:


Βράζουμε τις βίδες για 8 περίπου λεπτά σε άφθονο αλατισμένο νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει 2 σταγόνες λάδι και τις σουρώνουμε καλά. Χτυπάμε το ξύδι με το λάδι και τις περιχύνουμε. 

Βάζουμε σε ένα μπωλ όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε το μπωλ με μεμβράνη και αφήνουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για 1 ώρα για να δέσουν οι γεύσεις.



Κόκορας κρασάτος με χυλοπίτες Ντόκου


Υλικά:


-1/2 κιλό παραδοσιακές χυλοπίτες Ντόκου

-2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

-1 κόκορας κομμένος σε μερίδες
-1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο σε φέτες
-1 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένη
-1 κλωνάρι δεντρολίβανο
-1 ποτήρι κρασί λευκό
-3 κουταλιές πελτέ διαλυμένο σε νερό
-Ελαιόλαδο
-Αλάτι-πιπέρι φρεσκοτριμμένο

-Τριμμένη μυζήθρα


Εκτέλεση:


Βράζουμε τις χυλοπίτες σε άφθονο αλατισμένο νερό με 2 σταγόνες λάδι και το σουρώνουμε. Βάζουμε το βούτυρο να κάψει στην κατσαρόλα, ρίχνουμε μέσα τα χυλοπιτάκια και ανακατεύουμε καλά.

Τσιγαρίζουμε τον κόκορα στο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε ανακατεύοντας έως ότου πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τον πελτέ αραιωμένο σε 1 ποτήρι νερό ζεστό. Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να σιγοβράσει έως ότου μαλακώσει το κρέας και μελώσει η σάλτσα. Παρακολουθούμε το φαγητό και προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί. Ολοκληρώνουμε με το δεντρολίβανο λίγα λεπτά προτού σβήσουμε τη φωτιά.


Σε μία πιατέλα βάζουμε τις χυλοπίτες και από πάνω τον κόκορα και το τριμμένο τυρί.



Κοχύλια Ντόκου με μπρόκολο και μπέικον

Υλικά:



-1/2 κιλό παραδοσιακό κοχύλακι Ντόκου

-4 κούπες μπουκετάκια μπρόκολου (από ένα μέτριο μπρόκολο)
-2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
-1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-200γρ ψιλοκομμένο μπέικον
-3/4 κούπας κρέμα γάλακτος ζεσταμένη
-1/2 κούπα τριμμένη παρμεζάνα
-Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζετε τα κοχύλια "al dente" για 8-10 λεπτά. Προσθέτετε το μπρόκολο και συνεχίζετε το βράσιμο για τουλάχιστον 2-3 ακόμα λεπτά. Τα σουρώνετε και τα ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα. 

Εντωμεταξύ λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά σε εάν μεγάλο τηγάνι. Προσθέτε το κρεμμύδι και σωτάρετε έως ότου μαλακώσει για περίπου 3 λεπτά Προσθέτετε το μπέικον και συνεχίζετε ανακατεύοντας για ακόμα 2 λεπτά. Ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και αφήνετε να βράσει ανακατεύοντας για ακόμη 3-5 λεπτά, έως ότου δέσει η σάλτσα. Περιχύνετε τα ζυμαρικά με το μπρόκολο με το μείγμα της κρέμας γάλακτος, προσθέτετε αλάτι πιπέρι και την τριμμένη παρμεζάνα και σερβίρετε αμέσως.


Μανεστράκι Ντόκου με γαρίδες

Υλικά:


-1 κούπα μανεστράκι Ντόκου

-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
-1/2 κιλό μέτριες γαρίδες καθαρισμένες
-1 κούπα ψιλοκομμένο κρεμμύδι
-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
-1/4 κουταλάκι τριμμένο πιπέρι
-2 κούπες τοματίνια κομμένα στη μέση
-1/3 κούπας τριμμένο πεκορίνο ή παρμεζάνα
-1/3 κούπας φρεσκοκομμένος βασιλικός
-Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζετε το μανεστράκι για 8-10 περίπου λεπτά. 
Παράλληλα, αλατοπιπερώνετε τις γαρίδες και τις σωτάρετε στο μισό λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά για 1,5 λεπτό κι από τις δύο πλευρές. Βγάζετε τις γαρίδες από το τηγάνι. 
Προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι, το σκόρδο με λίγο πιπέρι έως ότου μαλακώσουν, για 2 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας. Προσθέτετε τα τοματίνια και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 3 περίπου λεπτά, έως ώτου μαλακώσουν ανακατεύοντας τακτικά. Ρίχνετε μέσα το μανεστράκι και τις γαρίδες και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 1 περίπου λεπτό. Κατεβάζετε το φαγητό από τη φωτιά και προσθέτετε λίγο αλάτι, πιπέρι, το τριμμένο τυρί και τον βασιλικό.